A fix IP cím állandó IP címet jelent, szemben a dinamikus időről-időre módosuló IP címekkel. Lehetőséget ad arra, hogy Ügyfeleink szerverei, routerei mindig ugyanazon a címen legyenek elérhetőek, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy Ügyfeleink szervereiken FTP, web, levelező szolgáltatásokat üzemeltethessenek, illetve távolról könnyen elérjék szervereiket.

Az IP cím egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az internet protokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógép rendelkezik IP-címmel.

A publikus címek az internet felől elérhetők. Az IP címzés rendszerét az internet hőskorában tervezték meg. A publikusan kiosztható IP címeket sajnos mára elfogyasztottuk, a szolgáltatóknak új tartomány igénylésére már nincs lehetőségük. Az új generációs IPv6 címek bevezetése nyújt végleges megoldást a jövőben erre a problémára, azonban ez világszerte nagyon lassan halad; a teljes átállás évekig eltarthat még. Az átmeneti időszak áthidalására jött létre egy Carrier-Grade NAT (röviden CGN) nevű technológia, tipikusan az internet szolgáltatók számára.

Biztosan publikus IP címre van szüksége, ha:

  • Saját modemedre csatlakoztatva üzemeltet valamilyen web-, játék-, fájl-szervert,
  • Olyan kamerarendszere vagy riasztója van, amit az internet felől közvetlenül szeretne elérni (Az újabb, úgynevezett felhő alapú rendszerek nem igénylik a publikus címet.),
  • Számítógépére távolról szeretne rácsatlakozni SSH, VNC, MS Távoli Asztal használatával. Egyes távelérést biztosító programok (pl.: TeamViewer) nem igényelnek közvetlen kapcsolatot.

Szüksége lehet publikus IP címre, ha:

  • Online játékkal játszik, ahol közvetlen kapcsolat felépítése szükséges az internet felől,
  • Olyan torrent klienst használ, amelyik nem tud aktív módban feltölteni,
  • VOIP telefon rendszert használ (nem minden rendszer igényli a publikus címet).